Dorsz w cieście piwnym
Składniki
- 500 g dorsza
- pieprz cytrynowy
- sól morska
- Panierka:
- 250 g mąki pszennej
- 185 ml jasnego piwa
- 1 jajko
- sól morska
- pieprz czarny
- szczypta proszku do pieczenia
- Dodatkowo
- plasterki cytryny
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Krok 1
Rybę kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym.
Panierka
Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, piwo i jajko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Ciasto powinno być nieco gęstsze niż na naleśniki, wtedy nie będzie spływało z ryby.
Na patelni rozgrzewamy olej. Każdy kawałek ryby maczamy w cieście i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Po usmażeniu rybę układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką. Rybę dekorujemy plasterkiem cytryny.