Banany pieczone z czekoladą i cynamonem
Składniki
- 2 dość dojrzałe banany
- 4-6 szt kostek ulubionej czekolady
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka kakao
- 0.5 łyżeczki kardamonu - opcjonalnie
Przygotowanie:
Krok 1
Banany myjemy i osuszamy. Z jednej strony, nożem nacinamy skórkę przez całą długość, ale nie do samego końca. Odciągamy ją nieco palcami od owocu. Miąższ posypujemy cynamonem
Krok 2
Zawijamy banany w folięaluminiową i wkładamy na kwadrans do piekarnika, rozgrzanego do 180C. Po tym czasie wyjmujemy (nie zdziwcie się, skórka będzie ciemnobrązowa) i w rozcięcie wkładamy po 2-3 kostki czekolady, posiekane na mniejsze kawałki. Pieczemy (już bez folii) przez kolejne kilka minut, do czasu rozpuszczenia się czekolady.
Krok 3
Podajemy natychmiast. Wierzch możemy posypać naturalnym kakao, dodatkową dawką cynamonu lub odrobiną mielonego kardamonu. Deser wyjadamy łyżeczką prosto z bananowej łódeczki.