Rurki z kremem
Składniki
CIASTO
- 500 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 250 g kwaśnej gęstej śmietany
- sól do smaku
KREM
- 6 żółtek
- 0.75 szklanki cukru
- 2 szklanki mleka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 250 g miękkiego masła
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę, sól i masło posiekać nożem, aby powstała kruszonka (najlepiej wykorzystać do tego robot kuchenny). Dodać śmietanę i szybko zagnieść. Ciasto dobrze schłodzić w lodówce, owinięte w folię. Wyjąć, podsypując mąką – rozwałkować, ale bardzo cieniutko, na grubość 1 mm. Pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. Rurkę posmarować masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od części węższej do szerszej. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce.
Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Rurki powinny być jasnozłote. Wystudzić, nabić kremem.
Krok 2
Krem: Żółtka utrzeć z cukrem. Do utartych żółtek wlać mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną. Całość ucierać i podgrzewać na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Wystudzić. W oddzielnym garnku utrzeć masło na puszystą masę dodając stopniowo wystudzony budyń. Smacznego!