Mus z białej czekolady
Składniki
- 100 g czekolady białej
- 25 g masło
- 2 jajka
- 120 ml kremówki
- 100 ml kremówki do dekoracji
- 3 szt truskawek
- 6 szt rurek waflowych
- 12 szt serduszek z czekolady
Przygotowanie:
Krok 1
Jajka sparzyć.
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Do płynnej czekolady dodać pokrojone masło i mieszać do rozpuszczenia się.
Zdjęć z pieca chwilkę przestudzić i dodać po jednym żółtku cały czas mieszając.
Masę pozostawić do przestudzenia.
Zimną kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy z czekolady.
Białka ubić na sztywno z szczyptą soli i delikatnie wmieszać do masy.
Rozlać mus do kieliszków i odłożyć do stężenia na około 3-4 h.
Ubić zimną kremówkę i za pomocą szprycy wycisnąć kleks bitej śmietany i udekorować.