Truskawkowo – jarmużowa pianka
Składniki
- 400 g jogurtu truskawkowego
- 100 g jarmużu
- 5 truskawek
- 12 g żelatyny
- 1 garść jarmużu
- 3 truskawki
- 1 łyżeczka maku
- 3 łyżeczki melasy karobowej
Przygotowanie:
Krok 1
Żelatynę zalewam niewielką ilością wody i odstawiam do napęcznienia.
Schłodzony jogurt ubijam przez 2-3 minuty.
Żelatynę podgrzewam do rozpuszczenia.
Przelewam do dzbana miksera. Dodaję jarmuż i pokrojone truskawki. Miksuję na najwyższej mocy do dokładnego rozdrobnienia i połączenia. Dolewam żelatynę i miksuję krótko.
Przelewam piankę do 2 pucharków. Chłodzę w lodówce przez noc.
Krok 2
Gotowe pianki delikatnie przekładam na talerzyk.
Układam garść ugotowanego jarmużu i truskawki.
Polewam molasą i posypuję uprażonym na suchej patelni makiem.