Babeczki Ciasteczkowe Potwory
Składniki
Babeczki
- 2 szklanki mąki
- 0.5 szklanki cukru
- 2 proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 szklanka mleka
- 0.5 szklanki oleju
- 1 jako
Krem
- 1 budyń
- 2 cukru
- 200 g masła
- 1.5 szklanki mleka
Przygotowanie:
Krok 1
Babeczki:
Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami.
Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły.
Foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” albo poukładać na kratce, żeby ostygły.
Krok 2
Krem:
Masło wyciągamy z lodówki i kroimy na mniejsze kawałki, odstawiamy, żeby zmiękło.
Budyń rozpuszczamy w niewielkiej ilości mleka. Resztę mleka gotujemy w garnku z cukrem ciągle mieszając. Kiedy mleko zacznie się gotować dodajemy rozpuszczony budyń i nie przerywamy mieszania, aż pojawią się pierwsze bąbelki. Ważne, żeby budyń nie miał żadnych grudek. Zestawiamy garnek z pieca i ostawiamy do ostygnięcia.
Po przestudzeniu ściągamy z budyniu wierzchni kożuch – może nie udać się go dokładnie rozmiksować i krem będzie miał grudki.
Miękkie masło miksujemy na puszystą masę. Dodajemy po łyżce budyń i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Krok 3
Dekoracja:
Na zimne babeczki nakładamy krem, obsypujemy pofarbowanym na niebiesko kokosem lub niebieskimi koralikami. Dodajemy oczy z pianek i M&Msów. Nacinamy babeczkę w miejscu uśmiechu i wkładamy połówkę ciasteczka.