Schab gotowany w 10 minut w majonezie
Składniki
- 1 kg wąskiego schabu
- 2 L zimnej wody
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki soli
- 2 ząbki czosnku
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki majeranku
- 0.5 łyżeczki pieprzu ziarnistego
Przygotowanie:
Krok 1
Do garnka wkładamy majonez i dodajemy szklankę wody. Za pomocą rózgi dokładnie rozprowadzamy majonez w wodzie, następnie dolewamy pozostałą wodę. Wsypujemy sól, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, pieprz ziarnisty i wrzucamy czosnek. Mieszamy i wkładamy umyty schab.
Krok 2
Na niewielkim ogniu wszystko zagotowujemy i od momentu kiedy zacznie pyrkać gotujemy 5 minut. Następnie zdejmujemy z ognia, przykrywamy pokrywką i odstawiamy do całkowitego wystudzenia i leżakowania na minimum 6 godzin. Ja zostawiłam na całą noc.
Po tym czasie garnek ponownie stawiamy na gazie, zagotowujemy i od momentu kiedy zacznie pyrkać gotujemy 5 minut.
Krok 3
I tak jak poprzednio zdejmujemy garnek z ognia, nakrywamy pokrywką i odstawiamy na kolejne minimum 6 godzin, aby ostygł całkowicie.
Gotowy schab przechowujemy w lodówce.