Zielony koktajl z mandarynką
Składniki
- 1 garść jarmużu
- 1 banan
- 3 mandarynki
- 50 ml soku z pomarańczy
Przygotowanie:
Krok 1
Banana i mandarynki obieramy. Dzielimy na części i wrzucamy do blendera. Dodajemy umyte listki jarmużu (bez twardych części/żyłek). Miksujemy na gładką masę. Jeśli koktajl jest za gęsty dolewamy sok pomarańczowy. Opcjonalnie koktajl można wzbogacić 1 łyżeczką zarodków pszennych albo siemienia lnianego.
Krok 2
Jarmuż ma twarde żyłki/nerwy, więc trzeba go dłużej miksować niż szpinak. Słaby blender może nie dać rady i będą grudki w koktajlu. Dlatego przed wrzuceniem do blendera najlepiej spróbować oderwać same zielone części jarmużu i tylko tych części używać.