Smoothie porzeczkowo - jabłkowe
Smoothie porzeczkowo - jabłkowe, super orzeźwiający koktajl na każdą porę dnia. Jest dosyć wyraźny w smaku i ma super kolor. Czerwone porzeczki to dla mnie jeden z najcudowniejszych letnich owoców. Lubię ich słodycz i kwaskowatość w tym samym czasie. Nie jest tak popularny jak truskawki czy maliny ale jak dla mnie powinien być w samej owocowej czołówce. W owocach czarnej porzeczki występują:
- Kwasy fenolowe: protokatechowy, p-kumarowy, kawowy, ferulowy, chlorogenowy i neochlorogenowy,
- Flawonoidy: katechina, epikatechina, procyjanidyny, rytyna, kwercetyna, myricetyna, kempferol i antocyjany.
Jabłka obrać ze skórki i pokroić w plastry. Porzeczki oczyścić z ogonków. Przygotowane owoce umieścić w pojemniku blendera, dodać listki mięty, zalać sokiem jabłkowym i zmiksować. Napój przelać do szklanek i podawać.