Waniliowe lody z karmelizowanymi migdałami
Składniki
- 60 g całych migdałów
- 30 g płatków migdałów
- 7 łyżek cukru
- 4 jajka
- 1 laska wanilii
- 300 ml śmietanki 30%
Przygotowanie:
Krok 1
Całe migdały umieszczamy w woreczku z grubej folii (typu zip-bag), wypychamy z niego powietrze i zamykamy. Migdały delikatnie miażdżymy młotkiem (może być ten do mięsa - najlepiej gładką stroną) tak żeby uzyskać drobne i większe kawałki.
Krok 2
Na patelnię wsypujemy 3 łyżki cukru i karmelizujemy go na średnim ogniu. Czekamy aż cały cukier będzie brązowy i płynny, wtedy wyłączamy ogień i dodajemy zmiażdżone migdały. Mieszamy tak, żeby wszystkie migdały były otoczone karmelem a następnie wylewamy na papier do pieczenia. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Krok 3
Oddzielamy żółtka od białek z 4 jaj. Do lodów będziemy używać jedynie żółtek (białka możemy wykorzystać do zrobienia bez). Żółtka ucieramy w misce z 2 łyżkami cukru. Laskę wanilii przecinamy na pół i wydobywamy z niej aromatyczne nasiona, które następnie dodajemy do żółtek z cukrem i mieszamy.
Krok 4
Gdy karmelizowane migdały wystygną ponownie umieszczamy je w woreczku i ponownie miażdżymy za pomocą młotka na mniejsze i większe kawałki.
Krok 5
Ubijamy śmietankę na sztywno, a następnie dodajemy do niej masę z żółtek, cukru i wanilii i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy zmiażdżone karmelizowane migdały i delikatnie mieszamy.
Krok 6
Okrągłą formę do ciasta lub tarty wykładamy folią spożywczą a następnie przelewamy gotową masę. Wygładzamy powierzchnię łyżką i przykrywamy folią spożywczą z wierzchu. Umieszczamy lody w zamrażalniku na 2-3 godziny.
Krok 7
Zamrożone lody wyjmujemy z zamrażalnika, zdejmujemy folię z wierzchu i odwracając formę delikatnie przekładamy lody na okrągły półmisek. Usuwamy pozostałą folię.
Krok 8
Na patelni karmelizujemy dwie łyżki cukru i jednocześnie na innej patelni prażymy płatki migdałów. Gotowym karmelem polewamy lody z wierzchu i posypujemy uprażonymi płatkami migdałów. Lody są gotowe do podania. Smacznego!