Waniliowe lody z karmelizowanymi migdałami

Dodany przez: Radek Jurkowski (więcej moich przepisów)

Prosty przepis na doskonałe lody!
Obejrzane: 3216
Porcje: 8
Przygotowanie: 30 min
Trudność:

Składniki

  • 60 g całych migdałów
  • 30 g płatków migdałów
  • 7 łyżek cukru
  • 4 jajka
  • 1 laska wanilii
  • 300 ml śmietanki 30%

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Całe migdały umieszczamy w woreczku z grubej folii (typu zip-bag), wypychamy z niego powietrze i zamykamy. Migdały delikatnie miażdżymy młotkiem (może być ten do mięsa - najlepiej gładką stroną) tak żeby uzyskać drobne i większe kawałki.

Krok 2

Na patelnię wsypujemy 3 łyżki cukru i karmelizujemy go na średnim ogniu. Czekamy aż cały cukier będzie brązowy i płynny, wtedy wyłączamy ogień i dodajemy zmiażdżone migdały. Mieszamy tak, żeby wszystkie migdały były otoczone karmelem a następnie wylewamy na papier do pieczenia. Pozostawiamy do wystygnięcia.

Krok 3

Oddzielamy żółtka od białek z 4 jaj. Do lodów będziemy używać jedynie żółtek (białka możemy wykorzystać do zrobienia bez). Żółtka ucieramy w misce z 2 łyżkami cukru. Laskę wanilii przecinamy na pół i wydobywamy z niej aromatyczne nasiona, które następnie dodajemy do żółtek z cukrem i mieszamy.

Krok 4

Gdy karmelizowane migdały wystygną ponownie umieszczamy je w woreczku i ponownie miażdżymy za pomocą młotka na mniejsze i większe kawałki.

Krok 5

Ubijamy śmietankę na sztywno, a następnie dodajemy do niej masę z żółtek, cukru i wanilii i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy zmiażdżone karmelizowane migdały i delikatnie mieszamy.

Krok 6

Okrągłą formę do ciasta lub tarty wykładamy folią spożywczą a następnie przelewamy gotową masę. Wygładzamy powierzchnię łyżką i przykrywamy folią spożywczą z wierzchu. Umieszczamy lody w zamrażalniku na 2-3 godziny.

Krok 7

Zamrożone lody wyjmujemy z zamrażalnika, zdejmujemy folię z wierzchu i odwracając formę delikatnie przekładamy lody na okrągły półmisek. Usuwamy pozostałą folię.

Krok 8

Na patelni karmelizujemy dwie łyżki cukru i jednocześnie na innej patelni prażymy płatki migdałów. Gotowym karmelem polewamy lody z wierzchu i posypujemy uprażonymi płatkami migdałów. Lody są gotowe do podania. Smacznego!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×