ciepłe lody
Składniki
- 2 szt białka
- 150 g cukru
- 35 ml wody
- 3 łyżki soku z cytryny
- 5 szt wafelków do lodów
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Krok 1
Białka umieścić w misie miksera. Do rondla z grubym dnem wsypać cukier, dodać wodę oraz sok z cytryny i podgrzewać na średnim ogniu mieszając energicznie łyżką doprowadzając do rozpuszczenia cukru. Kontrolować temperaturę mieszanki, aby nie zaczęła wrzeć. Kiedy cukier dokładnie się rozpuści i powstanie klarowny syrop cukrowy, przestać mieszać (!), zwiększyć nieco moc palnika i doprowadzić do wrzenia. Gotować do uzyskania temperatury 118ºC. Gdy mieszanka osiągnie temperaturę 100ºC włączyć mikser na wolne obroty i miksować białka zwiększając stopniowo moc robota do najwyższego poziomu. Kiedy syrop osiągnie odpowiednią temperaturę (118ºC), natychmiast wlewać go bardzo cienkim strumieniem do mocno spienionych białek i miksować 10 minut. W tym czasie masa powinna ostygnąć oraz stać się bardzo sztywna i lśniąca. Gotową bezę włoską przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką Wilton 1M i wyciskać napełniać nią małe wafelki do lodów. Tak przygotowane lody schłodzić mocno w zamrażarce lub lekko przymrozić. W tym czasie czekoladę rozpuścić z olejem w wąskiej szklance, odstawić do przestudzenia. Kiedy beza w wafelkach będzie dobrze schłodzona, zanurzać ją w przestudzonej czekoladzie, a następnie schłodzić w lodówce lub zamrażarce do stężenia polewy.