Żurawina w zmowie z rozmarynem
Składniki
- 1 torebka Ahmad Tea Earl Grey
- 250 ml ciepłej wody
- 1 świeży rozmaryn
- 1 łyżeczka konfitury żurawinowej
Przygotowanie:
Krok 1
Mrożoną herbatę na bazie Ahmad Tea Earl Grey przygotowujemy zgodnie z tradycyjną metodą zalecaną na opakowaniu* lub metodą zimnego parzenia.
Na gorąco: torebkę zalewamy gorącą wodą i parzymy przez 3-5 minut. Po tym czasie wyjmujemy torebkę herbaty i studzimy napar. Do gotowego napoju dodajemy gałązkę rozmarynu oraz kostki lodu. Całość dekorujemy łyżeczką konfitury żurawinowej i gałązką świeżego rozmarynu.
Na zimno: do przygotowania mrożonej herbaty tą metodą najlepiej wykorzystać herbatę liściastą, którą zalewamy zimną wodą (1 g. liści na 100 ml), a następnie pozostawiamy w lodówce na minimum 4 godziny. Napar parzony na zimno jest łagodniejszy i bardziej słodki.
*Należy pamiętać, że zawsze do zaparzenia perfekcyjnej filiżanki herbaty trzeba używać świeżej wody. Woda, która wcześniej była już raz zagotowana zaczyna się utleniać i nie da już tak dobrego w smaku naparu. Jeśli jest to możliwe, woda powinna być przefiltrowana w celu usunięcia z niej chlorków oraz innych związków, które mogą mieć wpływ na jej smak. Miękka woda ze względu na walory smakowe lepiej nadaje się do zaparzenia herbaty.