wiśniowy freak shake
Składniki
dekoracja
- różowy barwnik spożywczy
- 200 g śmietany 36%
- 250 g mascarpone
- 50 g cukru pudru
- rurki z czekoladą
- kolorowa posypka
- 2 donaty
- cukier puder
- woda
shake
- 200 g zamrożonych wiśni (wydrylowanych)
- 160 g lodów śmietankowych
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 400 ml zimnego mleka
Przygotowanie:
Krok 1
Z cukru pudru i wody przygotować gęsty lukier a następnie posmarować nim szyjki słoików i udekorować posypką. Odstawić do wysuszenia. Śmietanę, mascarpone oraz cukier puder umieścić w misie robota i ubić na sztywno. Otrzymany krem podzielić na pół. Do jednej części dodać różowy barwnik spożywczy i dokładnie wymieszać. Przygotować dwa mniejsze rękawy cukiernicze i jeden większy. Do pierwszego (mniejszego) rękawa nałożyć różowy krem, do drugiego biały. Wlot każdego z nich skręcić i zawiązać mocno gumką recepturką. Końcówki worków odciąć. W dużym rękawie umieścić dużą, karbowaną końcówkę i włożyć do niego dwa przygotowane rękawy z kremami. Schować do lodówki. W tym czasie przygotować napój.
Krok 2
Shake: zamrożone wiśnie (wydrylowane) umieścić w pojemniku blendera, dodać lody waniliowe, esencję waniliową oraz mleko. Całość dokładnie zmiksować. Gotowy napój przelać do przygotowanych słoików. Na wierzchu umieścić pączki a na ich otworze wyszprycować dwukolorowy krem. Całość udekorować wiśniami, rurką z kremem i innymi dodatkami. Podawać.