Pizza z kurczakiem i cebulą
Składniki
- 400 g piersi z kurczaka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 9 łyżek sosu sojowego
- pieprz kolorowy
- curry
- 2 opakowania mozarelli
- 2 czerwone cebule
- 100 g przetartych pomidorów
- 1 opakowanie ciasta na pizzę
- 60 g parmezanu
- 70 g rukoli
- 2 łyżki kremu balsamicznego
Przygotowanie:
Krok 1
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w paski i wymieszać z olejem, 5 łyżkami sosu sojowego, np. Kikkoman (lub sosu o obniżonej o 43% zawartości soli - Kikkoman Less Salt), pieprzem i curry. Kurczaka podsmażyć w powlekanej patelni.
Krok 2
Mozzarellę po odsączeniu pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Pomidory przyprawić 1-2 łyżkami sosu sojowego, pieprzem i cukrem.
Krok 3
Ciasto na pizzę rozwinąć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować sosem pomidorowym.
Krok 4
Kawałki kurczaka i cebulę ułożyć na pokrytym sosem cieście. Obłożyć plastrami mozzarelli, posypać startym parmezanem. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200°C (piekarnik gazowy poziom 4, piekarnik z termoobiegiem 180°C) i piec w podanej temperaturze około 20-25 minut na złoty kolor.
Krok 5
Rukolę umyć, oczyścić, poszarpać na mniejsze kawałki. Ułożyć ją na pizzy, skropić resztą sosu sojowego i kremem balsamicznym. Pizza jest gotowa do podania.
Krok 6
Wskazówka: Możesz też przygotować własne ciasto na pizzę. Jeśli zastąpisz około 50 ml płynu w cieście sosem sojowym (lub np. sosem sojowym Kikkoman Less Salt“), ciasto będzie bardzo aromatyczne.