Pizza: mozzarella, pomidor, rukola
Składniki
Ciasto
- 300 g mąki pszennej chlebowej
- 1 łyżeczka soli
- 160 ml wody
- 15 g świeżych drożdży
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
Wierzch pizzy
- 2 mozzarelle
- 2 pomidory
- 3 łyżki pesto z rukoli
- 2 garście rukoli
- 2 łyżeczki oregano
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Krok 1
Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba i ona już resztę robi za mnie :-).
Gdy ciasto wyrośnie, dzielę je na 2 części i rozwałkowuję na 2 cienkie placki, które przekładam później na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką i pozwalam im urosnąć, co trwa około 30-40 minut.
Placki smaruję delikatnie pesto i układam na nich plastry mozzarelli .
Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 7-10 minut, po czym na podpieczonym cieście układam plastry pomidorów, posypuję oregano i ponownie wkładam do piekarnika. Piekę kolejne 7-10 minut.
Po wyjęciu pizzy z piekarnika posypuję ją rukolą.