Dżem z truskawek i bzu
Składniki
- 500 g truskawek
- 200 g cukru
- pół opakowań pektyny lub 3 łyżki żelatyny (rozpuściłam w niewielkiej ilości gorącej wody)
- 3-4 szt kwiatostany dzikiego bzu czarnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 0.5 szt cytryny (otarta skórka)
Przygotowanie:
Krok 1
Truskawki opłukać, odszypułkować, pokroić w ćwiartki, zasypać cukrem wymieszanym ze skórką cytrynową. Kiedy owoce puszczą sok, dodać sok z cytryny oraz czyste od owadów kwiatostany dzikiego bzu (dobrze jest zawinąć je w gazę lub w specjalny kulinarny woreczek do przypraw). Gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wyłowić kwiaty bzu i dodać pektynę lub rozpuszczoną żelatynę. Gorący dżem przełożyć do wypieczonych słoików i zakręcić.
Smacznego :)