Konfitury z rodzimych ciemnych winogron o orzechowym aromacie
Składniki
- 800 g ciemnych, polskich winogron
- 500 g cukru
- 50 g włoskich orzechów
Przygotowanie:
Krok 1
Winogrona myję, obrywam, odcedzam. Wrzucam do garnka i zasypuję cukrem. Teoretycznie podaje się wszędzie, że należy na 1 kg owoców dać 1 kg cukru, ale ja robiłam 800 g. owoców- 500 gram cukru, więc tak naprawdę można tą ilość zmniejszyć.
Krok 2
Orzechy włoskie kruszymy drobniutko i na 20 min. zalewamy gorącą wodą.
Krok 3
Winogrono z cukrem w garnku przykrywamy przykrywką i powoli próżymy ok. 2 godzin. Po tym czasie bierzemy drugi garnek, opieramy na nim durszlak z drobnym sitkiem (najlepszy taki zwykły plastikowy) i przecieramy winogrona przez sitko. Ja to robię zwykłą łyżką, dość mocno dociskając. Co jakiś czas zgarniam także konfiturę ze spodu sitka. Czynność powtarzam kilkunastokrotnie aż już zostaną suche jak wiór pestki i skórki.
Krok 4
Do takiej gorącej konfitury dodaję pokruszone orzechy i chwilę jeszcze podgrzewam. Konfitura jest dość rzadka, ale szybko stężeje. Gorącą przelewam do słoiczków i odstawiam je na 20 min. dnem do dołu. później odwracam i gotowe.
Jako ciekawostkę powiem, że te pestki i skórki pozostałe po przerobieniu dodaję sobie do herbaty - zamiast soku i cukru.