Konfitury z rodzimych ciemnych winogron o orzechowym aromacie

Dodany przez: agf (więcej moich przepisów)

Czasem nie docenia się tego, co ma się pod ręką. Tak też jest z malutkimi ciemnymi winogronkami, z którymi czasem nie wiadomo co zrobić. Te konfitury są na to odpowiedzią - niepowtarzalne w smaku, nie do porównania z niczym innym. Pyszne!
Obejrzane: 13175
Porcje: 10
Przygotowanie: 60 min
Trudność:

Składniki

  • 800 g ciemnych, polskich winogron
  • 500 g cukru
  • 50 g włoskich orzechów

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Winogrona myję, obrywam, odcedzam. Wrzucam do garnka i zasypuję cukrem. Teoretycznie podaje się wszędzie, że należy na 1 kg owoców dać 1 kg cukru, ale ja robiłam 800 g. owoców- 500 gram cukru, więc tak naprawdę można tą ilość zmniejszyć.

Krok 2

Orzechy włoskie kruszymy drobniutko i na 20 min. zalewamy gorącą wodą.

Krok 3

Winogrono z cukrem w garnku przykrywamy przykrywką i powoli próżymy ok. 2 godzin. Po tym czasie bierzemy drugi garnek, opieramy na nim durszlak z drobnym sitkiem (najlepszy taki zwykły plastikowy) i przecieramy winogrona przez sitko. Ja to robię zwykłą łyżką, dość mocno dociskając. Co jakiś czas zgarniam także konfiturę ze spodu sitka. Czynność powtarzam kilkunastokrotnie aż już zostaną suche jak wiór pestki i skórki.

Krok 4

Do takiej gorącej konfitury dodaję pokruszone orzechy i chwilę jeszcze podgrzewam. Konfitura jest dość rzadka, ale szybko stężeje. Gorącą przelewam do słoiczków i odstawiam je na 20 min. dnem do dołu. później odwracam i gotowe.

Jako ciekawostkę powiem, że te pestki i skórki pozostałe po przerobieniu dodaję sobie do herbaty - zamiast soku i cukru.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×