Kolorowa sałatka z cukinii
Składniki
- 2 kg młodej cukinii
- 500 g czerwonej papryki
- 500 g marchwi
- 250 g białej cebuli
- 1 duży pęczek koperku
- 2 ½ łyżki soli
- Zalewa:
- 130 g cukru
- 60 ml oleju
- 60 ml octu
Przygotowanie:
Krok 1
Cukinie i paprykę dokładnie myjemy. Cukinię kroimy wzdłuż na cztery części, a następnie kroimy w plasterki. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paseczki. Cebulę i marchew obieramy. Cebulę kroimy na pół, a następnie w cienkie piórka. Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie warzywa łączymy ze sobą, dodajemy sól i dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Odstawiamy na 30 minut.
W tym czasie myjemy i wyparzamy słoiki i pokrywki. Pokrywki wycieramy do sucha.
Warzywa odsączamy z soku, przekładamy do drugiej miski . Dodajemy posiekany koperek. Wszystkie składniki zalewy łączymy ze sobą i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy zalewę do warzyw i dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły.
Tak przygotowaną sałatkę przekładamy do słoików. Sałatkę należy dobrze docisnąć w słoiku, aby pozbyć się powietrza. Słoiki dobrze zakręcamy. Pasteryzujemy w kąpieli wodnej przez 15 minut od zagotowania się wody. Gorące słoiki po wyjęciu z wody stawiamy do góry dnem.
Notes
* waga warzyw po obraniu i oczyszczeniu