Korzenny chutney z dyni i rokitnika
Składniki
- 0.5 kg miąższu z dyni
- 2 szklanki owoców rokitnika
- 1 szt cebula biała
- 2 szt jabłka kosztele
- 220 ml octu winnego jabłkowego
- 0.75 szklanki miodu
- imbir, pieprz, goździki, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Krok 1
Z dyni usuwamy skórę, zostawiamy miąższ i kroimy w kostkę. Jabłka dokładnie myjemy, oczyszczamy, obieramy i kroimy na mniejsze części. Cebulkę kroimy w dużą kostkę. Wszystko wrzucamy do rozgrzanego dużego garnka z dodatkiem łyżki oleju.
W oddzielnym garnuszku gotujemy umyty rokitnik, aż puści sok. Po około 8 minutach przecieramy wszystko przez sito. Dodajemy do dyni, kiedy będzie już miękka.
Wszystkie składniki dusimy na małym ogniu w sosie własnym, aż staną się miękkie. Na tarce ucieramy imbir, a w moździerzu ucieramy: pieprz, goździki, cynamon, kardamon i gałkę. Wrzucamy na patelnię i przesmażamy 5 minut. Na koniec dolewamy miód i ocet jabłkowy.
Gorący chutney przekładamy do słoiczków i zakręcamy. Odwracamy do góry dnem i odstawiamy do wystygnięcia. Najlepiej trzymać go w lodówce, bądź zapasteryzować.
Krok 2
Bardzo ważne są przyprawy: imbir, pieprz, goździki, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa. Mieszankę tworzymy według własnego gustu. Ja zwykle lubię bardzo intensywny smak przypraw, więc daję ich nieco więcej. Najlepiej sprawdzać intensywność przypraw dodając je powoli, w razie potrzeby zwiększając ich ilość. Pamiętamy, by dodać przyprawy, gdy chutney będzie już gotowy.