marmolada z pomarańczy
Składniki
- 6 szt dużych pomarańczy
- 1 łyżka koniaku
- 1 szczpyta soli
- 500 ml wody
- 400 g cukru
Przygotowanie:
Krok 1
Pomarańcze umyć dokładnie i sparzyć. Do dużego, szerokiego garnka z grubym dnem zetrzeć skórkę z owoców (bez części białej), wycisnąć sok (przez sitko), dodać miąższ oraz sól. Całość zalać wodą, podgrzewać na średnim ogniu do wrzenia i gotować ok. 30 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie zdjąć garnek z palnika i odstawić na kratkę na 1 dobę. Następnego dnia do garnka dorzucić cukier. Całość doprowadzić do wrzenia i mieszając smażyć przez 2 godziny na małym ogniu. Kiedy marmolada będzie gotowa dodać koniak i dokładnie wymieszać. Następnie marmoladę przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić szczelnie, postawić do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystudzenia.