Budyń ryżowy z Mr. Wańczykiem
Składniki
- 0.5 szklanki ryżu
- 2 łyżki masła
- 3 jaja
- 20 dkg pieczarek
- 1 mała cebula
- 4 łyżki utartego sera Mr. Wańczyk
- 0.5 szklanki śmietany
- 1 łyżka posiekanego koperku
- szczypta mąki ziemniaczanej
- szczypta soli, pieprzu
- bułka tarta do foremek
Przygotowanie:
Krok 1
Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Jedną łyżkę masła ucieramy z żółtkami.
Krok 2
Pieczarki i cebulę siekamy drobno, następnie przesmażamy na pozostałym maśle.
Krok 3
Śmietanę mieszamy z serem, pieczarkami, koperkiem, ryżem i żółtkami. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 4
Białka ubijamy z odrobiną mąki ziemniaczanej i łączymy arcydelikatnie z masą.
Krok 5
Przygotowujemy średniej wielkości foremki sufletowe lub filiżanki, smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą, wypełniamy masą do 3/4 objętości. Pieczemy 15-20 minut w temp. 180st C., w kąpieli wodnej, czyli wstawione do naczynia z gorącą wodą, tak aby były zanurzone do połowy.
Krok 6
Może to być dodatek do dań z ryb lub drobiu, lub jako samodzielne danie z sosem kaparowym.