Purpurowe śledzie moczone w zakwasie z czerwonego barszczu z gruszką cynamonowo-goździkową
Składniki
- 8 płatów śledziowych a la matias
- 2 gruszki
- 500 ml zakwasu na barszcz czerwony
- 1 ugotowany burak
- 2 łyżki śmietany 18% do sosów
- 4 łyżki masła
- 6 goździków
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka pistacji niesolonych
- szczypta soli
Przygotowanie:
Krok 1
Zalać śledzie 400 ml zakwasu na barszcz czerwony i zostawić na noc w lodówce.
Krok 2
Rozgnieść w moździerzu goździki, dodać cynamon i przyprawę do pierników i wymieszać.
Krok 3
Pokroić gruszki na ćwiartki. Podgrzać połowę masła, dodać przyprawy i chwilę podsmażyć, dodać gruszki i obsmażyć z każdej strony, a następnie wyjąć i skropić sokiem z cytryny.
Krok 4
Podgrzać resztę zakwasu na barszcz i odparować 2/3 objętości, dodać śmietanę, sól i resztę masła.
Krok 5
Pokroić ugotowane buraki w kostkę wielkości 1 cm.
Krok 6
Układać śledzie i gruszkę obok śledzia, na śledziu lub zawinąć gruszkę płatami śledzia, posypać pistacjami, ułożyć kostkę gotowanego buraka i polać obok sosem.