Żytnia tarta ze szpinakiem
Składniki
kruche ciasto
- 130 g mąki pszennej
- 50 g mąki żytniej
- 100 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany 18 %
- 1 łyżka zimnej wody
- szczypta soli
- szczypta czarnuszki
Nadzienie
- 300 g świeżego szpinaku
- 0.25 szklanki białego wytrawnego wina
- 3 ząbki czosnku
- 3 fileciki anchois
- pół papryczyki chilli
- 3 jajka
- 2 łyżki śmietany 18 %
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta gałki muszkatałowej
- sok z cytryny
- garść startego sera np gruyer
- garść podprażonych orzeszków pinii
Przygotowanie:
Krok 1
1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Formę do tary wysmarować masłem, wyłożyć ciastem, przykryć folią aluminiową i włożyć do lodówki na godzinę lub dwie.
2. W między czasie, na oliwie podsmażyć 3 ząbki czosnku, trzy fileciki anchois oraz pół papryczki chilli. Dodać szpinak i dusić przez ok. 15 min aż woda odparuje. Dodać wino, sok z cytryny i przyprawy i dusić przez kolejne 10 minut.
3. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, ciasto nakłuć widelcem, przykryć folią i nasypać obciążnik ( np kulki ceramiczny lub fasolę ). Piec 15 min. Zdjąć folię i piec kolejne 15 min do zrumienienia ciasta.
4. Jajka wraz ze śmietaną roztrzepać widelcem, dodać szpinak. Masę szpinakową wyłożyć na podpieczony spód i posypać tartym serem. Piec około 15 minut. Gotową tartę posypać prażonymi orzeszkami pinii.
Smacznego!