Żytnia tarta ze szpinakiem

Dodany przez: Magdalena Banach (więcej moich przepisów)

Podstawowa wersja tarty, dzięki której każdy pokocha szpinak! Wersję można dowolnie modyfikować, dodać suszone pomidory, czarne oliwki, suszone śliwki, ser pleśniowy lazur czy duszonego pora. Każda wersja przetestowana i smakuje wyśmienicie!
Obejrzane: 259
Porcje: 3
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

kruche ciasto

  • 130 g mąki pszennej
  • 50 g mąki żytniej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany 18 %
  • 1 łyżka zimnej wody
  • szczypta soli
  • szczypta czarnuszki

Nadzienie

  • 300 g świeżego szpinaku
  • 0.25 szklanki białego wytrawnego wina
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 fileciki anchois
  • pół papryczyki chilli
  • 3 jajka
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • sok z cytryny
  • garść startego sera np gruyer
  • garść podprażonych orzeszków pinii
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Formę do tary wysmarować masłem, wyłożyć ciastem, przykryć folią aluminiową i włożyć do lodówki na godzinę lub dwie.
2. W między czasie, na oliwie podsmażyć 3 ząbki czosnku, trzy fileciki anchois oraz pół papryczki chilli. Dodać szpinak i dusić przez ok. 15 min aż woda odparuje. Dodać wino, sok z cytryny i przyprawy i dusić przez kolejne 10 minut.
3. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, ciasto nakłuć widelcem, przykryć folią i nasypać obciążnik ( np kulki ceramiczny lub fasolę ). Piec 15 min. Zdjąć folię i piec kolejne 15 min do zrumienienia ciasta.
4. Jajka wraz ze śmietaną roztrzepać widelcem, dodać szpinak. Masę szpinakową wyłożyć na podpieczony spód i posypać tartym serem. Piec około 15 minut. Gotową tartę posypać prażonymi orzeszkami pinii.

Smacznego!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×