Sałatka z cappelletti i brokułem na ostro
Składniki
- 500 g Cappellatti z prosciutto *
- 2 filety z kurczaka
- 1 średni brokuł
- 1 średni por
- 1 puszka kukurydzy
- 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 2-3 łyżki oliwy
- ½ łyżeczki cukru
- sól
- Sos:
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 4-5 łyżek majonezu
Przygotowanie:
Krok 1
Makaron Capellatti gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy krótko w lekko osłodzonej wodzie uważając, aby go nie rozgotować. Przelewamy zimną wodą. Do makaronu dodajemy kukurydzę odsączoną z zalewy i pora pokrojonego w cienkie półplasterki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pastę curry i mieszamy, aby pasta się rozpuściła. Dodajemy filety z kurczaka pokrojone w małą kostkę. Mieszamy dokładnie, aby pasta pokryła dobrze kurczaka i smażymy do momentu, aż kurczak będzie lekko rumiany. Do makaronu dodajemy kurczaka, jogurt naturalny i majonez. Mieszamy dokładnie, aby składniki się połączyły. Na sam koniec dodajemy brokuły i delikatnie mieszamy. Sałatkę przed podaniem chłodzimy w lodówce.
Notes
- do sałatki nie dodajemy soli ani pieprzu, gdyż pasta curry zastępuje nam te przyprawy
- użyłam czerwonej pasty curry Mae Ploy
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/salatka-z-cappelletti-i-brokulem-na-osto/