Sałatka z truskawkami, tofu i szpinakiem
Składniki
- 2 garście truskawek
- 3 garście świeżych listków szpinaku FIT&EASY
- 1/4 kostki tofu
- 150 g wędzonego łososia
- 1 garść migdałów w płatkach
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy
- sok wyciśnięty z 1/2 limonki
- świeżo zmielony czarny pieprz
- cukier do smaku
- sól do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Truskawki kroimy na ćwiartki, a tofu w kostkę. Listki szpinaku i plastry łososia targamy na mniejsze kawałki. Tak przygotowane produkty przekładamy do miski. Ocet balsamiczny odparowujemy na suchej patelni, tak aby trochę zgęstniał. Do odparowanego octu balsamicznego dodajemy oliwę i sok z limonki. Całość bardzo dokładnie mieszamy, aż do połączenia wszystkich składników. Do wymieszania tak niewielkiej ilości sosu zazwyczaj używam małego ręcznego spieniacza do mleka - doskonale się sprawdza. Sos doprawiamy do smaku solą, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem. Sałatkę posypujemy płatkami migdałów i polewamy sosem tuż przed podaniem.