Zimowa sałatka z łososiem.
Składniki
sałatka
- 400 g łososia
- 80 g nieugotowanej ciecierzycy
- 80 g szpinaku
- 1 szt dojrzałe awokado
- 1 szt pomarańcza
- 0.5 szt granatu
- 1 szczpyta soli
- 2 łyżki oliwy
dressing
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki bezglutenowej musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 szczpyta soli
- 1 szczpyta pieprzu
Przygotowanie:
Krok 1
Ciecierzycę mocz całą noc w wodzie. Następnego dnia ugotuj z odrobiną soli, około 20 minut, odcedź.
Krok 2
Wszystkie składniki dressingu połącz ze sobą i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 3
Szpinak umyj i osusz, połącz z dressingiem i wymieszaj.
Krok 4
Łososia dopraw solą i usmaż na oliwie. Podziel na cząstki.
Krok 5
Do szpinaku dodaj ugotowaną ciecierzycę i łososia, wymieszaj i przełóż na talerze.
Krok 6
Na górze umieść awokado i pomarańczę, posyp ziarnami granatu.