Marchewkowe naleśniki z kremem jaglano-bananowym
Składniki
- 250 ml soku marchewkowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)
- 2 jajka
- 0.25 łyżeczki cynamonu Galeo
- szczypta proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 0.5 mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 50 ml mleka
- 1 banan
- 0.5 suchej kaszy jaglanej
- 6 sztuk daktyli suszonych
- 0.75 mleka kokosowego
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotować ciasto na naleśniki: do wysokiego naczynia wlać sok marchewkowy, wbić jajka i dodać olej. Zmiksować, dodając oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i cynamon. Dodać mleko i wymieszać. Odstawić na około 15 minut.
Krok 2
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju (tylko przed smażeniem pierwszego naleśnika). Wylać porcję ciasta i smażyć, aż boki zaczną się lekko rumienić. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez chwilę. Przełożyć na talerz. W taki sposób usmażyć wszystkie naleśniki.
Krok 3
Przygotować krem: daktyle zalać 1/2 szklanki wrzątku. Kaszę jaglaną wsypać do garnka i podprażyć na małym ogniu, aż zacznie wydzielać przyjemny, orzechowy aromat. Zalać ją wrzątkiem i przepłukać. Wlać świeżą, gorącą wodę (ok 2 cm nad poziom kaszy) i gotować, aż do jej wchłonięcia. Pod koniec gotowania dodać mleko kokosowe oraz namoczone daktyle. Gotować do całkowitej miękkości kaszy i wchłonięcia płynów.
Krok 4
Ugotowaną kaszę zmiksować wraz z bananem za pomocą blendera.
Krok 5
Tak przygotowanym kremem smarować każdy z naleśników, zwinąć boki do środka, po czym zrolować jak krokieta.