Pesto orzechowe
Składniki
- 10 dkg miąższu z chleba
- 25 dkg orzechów włoskich
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 0.5 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz czarny
Przygotowanie:
Krok 1
Orzechy włoskie zalewamy wrzątkiem (aby łatwiej się obierały). Po kilku minutach odsączamy je i obieramy ze skórki, aby nie były gorzkie.
Krok 2
Miąższ z chleba (bez skórki) zalewamy bulionem warzywnym. Mieszamy, aby cały miąższ był namoczony.
Krok 3
Do malaksera wsypujemy orzechy i dokładamy namoczony miąższ chlebowy. Wlewamy oliwę z oliwek oraz sok z cytryny. Obieramy czosnek i również wrzucamy go do malaksera. Wszystko rozdrabniamy. Sos doprawiamy solą i pieprzem.