Naleśniki jaglane, bez mąki pszennej i cukru
Składniki
- 10 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
- 5 łyżek skrobi ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki ryżowej
- 1 szt jajko
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
- szczypta kardamonu
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Krok 1
Ostudzoną kaszę miksujemy blenderem z mlekiem, skrobią, olejem i jajkiem.
Masa powinna być bardzo gładka, dość płynna ale gęściejsza nieco od "zwykłej" naleśnikowej.
Olej do smażenia - pędzel tylko ledwo zanurzony. Można pominąć tłuszcz w ogóle.
Wylewamy niewielką ilość masy na patelnię i rozprowadzaj ruszając naczyniem na boki.
Odczekać, aż placek "podeschnie", następnie lekko podważamy "boczki" placka i z wyczuciem obracamy na drugą stronę.