Buraczki zasmażane
Składniki
- 3 szt dużych buraczków
- 1 cebulka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka octu
- 1\2 łyżeczek soli do smaku
- 1\3 kubków pieprz czarny mielony
- 5 dkg masła
Przygotowanie:
Krok 1
Buraczki umyć,wyszorować i ugotować w łupinach na miękko, ok. godziny.Lekko wystudzone obrać i zetrzeć na średnio drobnej tarce.
Krok 2
Cebulę obrać,opłukać i pokroić w drobna kosteczkę.
Na patelni roztopić masło.Zeszklić cebulę, oprószyć mąką pszenną i zasmażyć
Krok 3
Włożyć starte buraczki i smażyć razem.Doprawić solą,pieprzem i octem.Można podlać małą ilością wody
Krok 4
Zasmażać kilka minut.
Ogólnie im mniej dodatków tym buraczki są smaczniejsze.
Pasują do różnych mięs,ziemniaków,ryżu itp.