Żurek
Składniki
- 1 butelka zakwasu na żurek
- 30 dkg kiełbasy, najlepiej typu wiejska/czosnkowa
- 20 boczku wędzonego nie parzonego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki chrzanu taretgo zwykłego
- 3 łyżki śmetany
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka mąki żytniej
- sól wedle uznania
- pieprz wedle uznania
- 1 L wody
- 4 średnie ziemniaki
- 6 jajek
Przygotowanie:
Krok 1
Do garnka wlewamy wodę, wkładamy boczek i lekko ponacinaną kiełbasę. Gotujemy ok 30 min na małym gazie. W miedzyczasie dodajemy do wywaru wyciśnięty praską czosnek i majeranek.
Krok 2
Po 30 min dodajemy do wywaru sól, pieprz, chrzan oraz mąkę wymieszaną z małą ilością wody. Gotujemy kolejne 10 - 15 min.
Krok 3
Na końcu dodajemy śmietanę zahartowaną ciepłą wodą. Jeśli jest potrzeba doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 4
Żurek na zdjęciu jest bez ziemniaków oraz bez jajka, jako, że jest to szybka wprawka przed świętami na wybróbowanie jakości zakupionego zakwasu. Zakwas okazał się świetny.
Krok 5
W wersji z zmiemniakami pokrojone w kostkę ziemniaki gotuję w oddzielnym garnku do miękkości. Wtedy dodaję je do gotowej zupy. Jajko na twardo oczywiście dodaję do talerza z zupą. Smacznego