Chłodnik ogórkowo-mietowy z chrupiącymi grzankami
Składniki
- 700 g ogórki zielone
- 1 ząbek czosnek
- 1 pęczek mięta
- 0.5 pęczka szczypior
- 800 g jogurt naturalny
- 1 łyżeczka cukier
- 1 szt bagietka do odpieku, np. Dan Cake
- 1 szczpyta sól i pieprz (do smaku)
Przygotowanie:
Krok 1
Ogórki obrać i pokroić w kostkę.
Krok 2
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, szczypiorek drobno pokroić.
Krok 3
Listki mięty posiekać, zostawiając kilka listków do dekoracji.
Krok 4
Ogórki, czosnek, jogurt naturalny i miętę zmiksować blenderem. Doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku.
Krok 5
Dodać szczypiorek i wymieszać. Całość wstawić do lodówki na ok. godzinę.
Krok 6
Bagietkę do odpieku Dan Cake pokroić w kromki i zapiec w piekarniku aż uzyskają lekko złocisty kolor. Bagietkę podawać jako dodatek do chłodnika, udekorowanego kilkoma listkami mięty.