Mini rogaliki z czekoladą
Składniki
Ciasto
- 600 g mąki
- 50 g drożdży
- 300 ml mleka
- 150 g cukru
- 100 g masła
- 4 szt żółtka
- 1 szt jajko
- 3 łyżki cukru pudru
Czekolada
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru
- 0.5 szklanki mleka
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka żelatyny
Przygotowanie:
Krok 1
Mleko podgrzewam, w ciepłym rozcieram drożdże, dodaję cukier, mieszam. Na wierzch sypię dwie, trzy łyżki mąki, nakrywam ściereczką i odstawiam, aż zaczyn zacznie pracować.
Żółtka ucieram z cukrem i mieszam z wyrośniętym zaczynem. Masło rozpuszczam , studzę , również dodaję do zaczyny. Na końcu dosypuje porcjami mąkę, aż otrzymam pożądaną konsystencję ciasta. Gotowe wyrabiam do póki nie będzie gładkie i lśniące, ponownie odstawiam nakryte ściereczką do momentu podwojenia objętości przez moje ciasto.
Wyrośnięte wykładam na blat, odgazowuję uderzając w nie dłonią i rozwałkowuję na kształt prostokąta.
Kroję na pasy, a każdy pas kroję na trójkąty.
Krok 2
Żelatynę zalewam odrobiną wody, mieszam i odstawiam by spęczniała. Resztę składników na czekoladę przekładam do rondelka i podgrzewam, aż połączą się ze sobą. Dodaję żelatynę i mieszam do jej rozpuszczenia . Studzę całkowicie, aż stężeje.
Na każdy trójkąt nakładam po łyżeczce czekolady i zwijam rogaliki zaczynając od szerszego końca.
Krok 3
Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, układam na niej rogaliki i po raz kolejny odstawiam by podrosły. Rozmąconym jajkiem smaruję wyrośnięte rogaliki i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 20-25 min.
Krok 4
Ładnie zrumienione wyjmuję, odstawiam by nieco przestygły i posypuję cukrem pudrem