Drożdżówki z serem
Składniki
masa
- 150 g tłustego twarogu
- 15 g masła
- 40 g cukru
- 1 żółtko
ciasto
- 250 g mąki
- 1 łyżka cukru
- 7 g drożdży instant
- 125 ml ciepłego mleka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Krok 1
Twaróg zmiksować blenderem na gładką masę, dodać cukier i masło. Dokładnie wymieszać.
Krok 2
Rozpuścić masło i dostawić. Do letniego mleka dodać 1 łyżkę cukru, 2 łyżeczki mąki, drożdże i wymieszać. Całość przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Pozostałą mąkę przesiać do misy miksera, dodać cukier waniliowy, jajka i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto mikserem z hakiem, stopniowo dodając roztopione masło. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 60 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat oprószony mąką i rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 2 cm i przy pomocy szklanki wycinać kawałki o średnicy ok. 8 cm. Krążki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Po tym czasie w każdej bułeczce zrobić wgłębienie i napełnić je masą serową. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Przed upieczeniem bułeczki posmarować roztrzepanym 1 jajkiem (oprócz sera). Piec w 180°C przez 20 minut. Wyjąć i przestudzić.