Bezglutenowe brownie
Składniki
Brownie
- 800 g ciecierzycy
- 1 szklanka masła orzechowego
- 0.5 szklanki syropu klonowego
- 0.5 szklanki mąki z amarantusu
- 50 g gorzkiej czekolady
- 0.25 szklanki kakao
- 0.5 łyżeczki sody
- 0.75 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
Polewa
- 50 g gorzkiej czekolady
- 0.5 szklanki mleka kokosowego
- 1 łyżeczka kakao
- 0.5 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Krok 1
Wszystkie składniki na brownie, oprócz czekolady, zblenderować na jednolitą, gładką masę.
Krok 2
Czekoladę drobno posiekać i wmieszać do całości.
Krok 3
Ciasto przełożyć do tortownicy (23cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25-30 minut.
Krok 4
Gotowe ciasto wyjąć na blat/deskę i wystudzić (kawałek gorącego można spróbować... :D ).
Krok 5
W tym czasie przygotować polewę: wszystkie składniki umieścić w rondelku. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 2 minut.
Krok 6
Schłodzić, aby lekko stężała, a następnie polać nią wystudzone ciasto.