Ciasto czekoladowe
Składniki
Ciasto
- 225 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 150 g mąki
- 450 g cukru trzcinowego
- 100 g zmielonych migdałów
- sól
- 100 g kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 6 jaj
- 200 g creme fraiche
Krem
- 600 g serka kremowego
- 350 g masła orzechowego
- 50 g cukru pudru
- 150 g czekolady
- 200 g orzechów w czekoladzie
Przygotowanie:
Krok 1
150 g czekolady (minimum 50% kakao) rozpuszczamy z masłem na małej mocy palinka i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę, cukier, migdały, sól, kakao, proszek do pieczenia i cukier waniliowy mieszamy łyżką w misce. Jajka ubijamy mikserem. Stopniowo wlewamy rozpuszczone masło z czekoladą. Ubijamy. Następnie dodajemy po łyżce wymieszane w misce suche składniki i ciągle ubijamy do połączenia się. Dodajemy Crème frâiche lub gęstego jogurtu greckiego, krótko ubijamy. Na sam koniec dodajemy 75 g grubo posiekanej czekolady. Mieszamy łyżką i wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (25 x 36 cm), wygładzamy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Zostawiamy do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku. Przestudzone ciasto kroimy wzdłuż, uzyskując dwa blaty. Wierzchni blat nasączamy 4-5 łyżkami wody.
Krok 2
Serek (typu Philadelphia) i masło z kawałkami orzechów umieszczamy w misie miksera. Ucieramy, stopniowo dodając cukier. Czekoladę kroimy cienko na kształt wiórków.
Krok 3
Wykonanie:
Na pierwszy blat ciasta nakładamy połowę kremu. Przykrywamy drugim, nasączonym blatem. Nakładamy pozostały krem. Posypujemy najpierw orzeszkami, następnie pokrojoną czekoladą.