Sernik z gorzką czekoladą, czerwonym winem i gruszkami

Dodany przez: viridianka (więcej moich przepisów)

Trzy smaki - gorzka czekolada, czerwone wino i gruszki. Trio idealne.
Obejrzane: 1946
Porcje: 16
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

  • 5 gruszek
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • laska cynamonu
  • 5 goździków
  • 5 szt cały kardamon
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 750 ml czerwonego wina
  • 100 g ciasteczek kakowych
  • 2 łyżki masła, roztopionego
  • 750 g sera twarogowego, zmielonego 3-krotnie
  • 250 g sera mascarpone
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g cukru drobnego
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 pomarańcza

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Gruszki najlepiej przygotować dzień wcześniej, by nabrały ładnego koloru i aromatu. Owoce obrać ze skórki. Do garnka wlać wino, dodać przyprawy, pomarańczę pokrojoną na ćwiartki i cukier. Do ciepłego wina włożyć gruszki tak by płyn całe je zakrywał, podgrzewać ok. 30-40 minut aż nabiorą koloru i nieco zmiękną (nie mogą się rozgotować!). Gruszki ostudzić w winie, potem przykryć i schować do lodówki najlepiej na całą noc .

Krok 2

Dno tortownicy 24cm wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia (na dno tortownicy kładziemy większy średnicą krążek papieru do pieczenia, nakładamy obręcz i zaciskamy by papier wystawał poza tortownicę). Ciastka pokruszyć w blenderze, dodać masło i wymieszać. Przesypać do tortownicy i docisnąć do dna. Schłodzić na czas przygotowania masy serowej.

Krok 3

Piekarnik nagrzać do 170st.C. Na najniższą półkę położyć naczynie z gorącą wodą. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do misy miksera włożyć zmielony twaróg, mascarpone i cukier. Miksować na wolnych obrotach aż się połączą a cukier rozpuści, następnie dolewać lekko ciepłą czekoladę, wbijać po jednym jajku za każdym razem dokładnie miksując by składniki się połączyły, na sam koniec przesiane kakao i mąkę ziemniaczaną. Masę serową przelać na ostudzony spód.

Krok 4

Gruszki osuszyć na papierowym ręczniku. Przyciąć odrobinę spody - na równo, by prosto stały. Włożyć do masy serowej. Sernik piec 15 minut w 170st.C, następnie 50-60 minut w 125st.C aż się zetnie. Ostudzić, następnie schłodzić kilka godzin w lodówce. Przed podaniem ozdobić polewą przygotowaną w kąpieli wodnej z gorzkiej czekolady, wina i śmietanki. Ciasto najlepiej kroić lekko ogrzanym nożem.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×