Sernik z gorzką czekoladą, czerwonym winem i gruszkami
Składniki
- 5 gruszek
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- laska cynamonu
- 5 goździków
- 5 szt cały kardamon
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- 750 ml czerwonego wina
- 100 g ciasteczek kakowych
- 2 łyżki masła, roztopionego
- 750 g sera twarogowego, zmielonego 3-krotnie
- 250 g sera mascarpone
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g cukru drobnego
- 4 jajka
- 2 łyżeczki gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 pomarańcza
Przygotowanie:
Krok 1
Gruszki najlepiej przygotować dzień wcześniej, by nabrały ładnego koloru i aromatu. Owoce obrać ze skórki. Do garnka wlać wino, dodać przyprawy, pomarańczę pokrojoną na ćwiartki i cukier. Do ciepłego wina włożyć gruszki tak by płyn całe je zakrywał, podgrzewać ok. 30-40 minut aż nabiorą koloru i nieco zmiękną (nie mogą się rozgotować!). Gruszki ostudzić w winie, potem przykryć i schować do lodówki najlepiej na całą noc .
Krok 2
Dno tortownicy 24cm wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia (na dno tortownicy kładziemy większy średnicą krążek papieru do pieczenia, nakładamy obręcz i zaciskamy by papier wystawał poza tortownicę). Ciastka pokruszyć w blenderze, dodać masło i wymieszać. Przesypać do tortownicy i docisnąć do dna. Schłodzić na czas przygotowania masy serowej.
Krok 3
Piekarnik nagrzać do 170st.C. Na najniższą półkę położyć naczynie z gorącą wodą. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do misy miksera włożyć zmielony twaróg, mascarpone i cukier. Miksować na wolnych obrotach aż się połączą a cukier rozpuści, następnie dolewać lekko ciepłą czekoladę, wbijać po jednym jajku za każdym razem dokładnie miksując by składniki się połączyły, na sam koniec przesiane kakao i mąkę ziemniaczaną. Masę serową przelać na ostudzony spód.
Krok 4
Gruszki osuszyć na papierowym ręczniku. Przyciąć odrobinę spody - na równo, by prosto stały. Włożyć do masy serowej. Sernik piec 15 minut w 170st.C, następnie 50-60 minut w 125st.C aż się zetnie. Ostudzić, następnie schłodzić kilka godzin w lodówce. Przed podaniem ozdobić polewą przygotowaną w kąpieli wodnej z gorzkiej czekolady, wina i śmietanki. Ciasto najlepiej kroić lekko ogrzanym nożem.