Ciasto serowo-czekoladowe

Dodany przez: Monika Kozłowska (więcej moich przepisów)

My nazwałyśmy to sernikociacho. Ciasto czekoladowe z obłędną masą serową polane polewą czekoladową, a jako wisienka na torcie oprócz dodania chrupkości w cieście czekoladowym, jest posypka z Wasy... Czy to nie brzmi wyśmienicie?
Obejrzane: 463
Porcje: 20
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

Masa czekoladowa

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 10 kromek pieczywa żytniego Wasa
  • 0.5 szklanki mąki razowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 2 jaja
  • 1 szklanka mleka
  • 0.75 szklanki cukru brązowego
  • 100 g masła
  • 2 łyżki oleju z orzechów laskowych
  • orzechy laskowe

Masa serowa i polewa czekoladowa

  • 750 g twarogu
  • 2 jaja
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżka masła
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Twaróg mielimy 2 - krotnie. W malakserze rozdrabniamy na wiór kromki Wasa.

Krok 2

Wszystkie suche składniki masy czekoladowej - mąka razowa, pszenna, pokruszone Wasa, proszek do pieczenia, kakao, pokrojone orzechy laskowe, cukier brązowy wymieszamy w jednej misce.

Krok 3

W drugiej misce łączymy mokre składniki - jaja, mleko, roztopione masło, olej.

Krok 4

Do miski z suchymi składnikami dodajemy mokre i mieszamy.

Krok 5

Twaróg łączymy z jajkami i cukrem i dokładnie trzeba wymieszać.

Krok 6

Na blaszkę prostokątną (moja ma wymiary około 20x30 cm) wylej masę czekoladową.

Krok 7

Dodajemy na wierzch masę serową w różnych miejscach, tak aby powstały \"łaty\" czarno-białe.

Krok 8

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 50 minut. Wbij patyczek do części czekoladowej i jeżeli patyczek będzie suchy wtedy jest to znak, że ciasto jest już gotowe.

Krok 9

Wykładamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Krok 10

Przygotowujemy polewę czekoladową - rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę z masłem, a następnie dodajemy mleko. Wszystko dokładnie mieszamy.

Krok 11

Kroimy kawałek, polewamy polewą czekoladową, a następnie dajemy na wierzch pokruszoną Wasę.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×