Pomarańczowy sernik stracciatella
Składniki
- 200 g ciasteczek owsianych
- 100 g masła
- 500 g twarogu, mielonego minimum trzykrotnie
- 100 g śmietany 18%
- 0.5 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki skórki pomarańczowej
- 2 łyżki likieru pomarańczowego
- 100 g mlecznej czekolady
Przygotowanie:
Krok 1
Dno formy, o średnicy 21 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Masło roztopić, odstawić do przestudzenia. Ciastka dokładnie rozdrobnić, połączyć z rozpuszczonym masłem. Masę ciasteczkową wgnieść w dno tortownicy. Piec około 10 minut, w temperaturze 180 stopni. Ostudzić.
Krok 2
Czekoladę posiekać na dosyć spore kawałki. Odłożyć.
Krok 3
Twaróg i śmietanę przełożyć do miski i zmiksować. Dodać cukier, skórkę pomarańczową, jajka, sok i mąkę ziemniaczaną, dokładnie połączyć. Dodać czekoladę i opcjonalnie kawałki pomarańczy, delikatnie wymieszać.
Krok 4
Masę serową wylać na ciasteczkowy spód, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 75 - 80 minut. Wierzch ciasta przykryć folią aluminiową.
Krok 5
Gotowe ciasto wystudzić, schłodzić około 3-4 godziny w lodówce. Smacznego :)