czekoladowa beza z kremem orzechowym

Dodany przez: KrainaSosny (więcej moich przepisów)

Obejrzane: 1091
Porcje: 1
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

beza

  • 6 szt białek
  • 360 g cukru
  • 80 g gorzkiej czekolady

krem

  • 400 g kremówki 36%
  • 100-150 g mascarpone
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1-2 łyżeczek ekstraktu waniliowego
  • 1-2 łyżek cukru pudru
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować na nich dwa okręgi o średnicy ok. 18-20 cm zachowując odstęp. Czekoladę posiekać i odstawić. Białka oraz cukier umieścić w szklanej lub metalowej misce i zamieszać. Miskę z jej zawartością zawiesić nad rondlem z gotującą się wodą tak, aby dno miski nie dotykało powierzchni wody. Całość podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia cukru (sprawdzać między palcami) cały czas mieszając. Kiedy cukier się rozpuści zdjąć miskę z rondla i odstawić, a następnie ubijać mikserem przez 10 minut. Po tym czasie masa powinna być bardzo gęsta i sztywna. Wyłączyć mikser i przy pomocy szpatułki wmieszać delikatnie posiekaną czekoladę (powinna się rozpuścić w białkach). Otrzymaną masę podzielić na dwie równe części i wyłożyć na odrysowane okręgi na papierze do pieczenia. Bezę suszyć przez ok. 2-2,5 godziny w piekarnika rozgrzanym do 80º-90ºC. Bezę pozostawić w wyłączonym, zamkniętym piekarniku na ok. 15 minut. Następnie włożyć między drzwiczki drewnianą łyżkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Krok 2

Orzechy zmiksować drobno przy pomocy blendera. Odstawić. Kremówkę ubić na sztywno. Zmienić końcówkę robota na mieszającą i nadal miksując dodawać stopniowo mascarpone, cukier puder oraz ekstrakt waniliowy. Wyłączyć robota i przy pomocy szpatułki wmieszać delikatnie zmiksowane orzechy. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką o szerokim otworze (użyłem 195 LVCC) i wycisnąć na wystudzony spód bezowy. Całość przykryć drugim blatem, a wierzch ozdobić czekoladowymi wiórkami oraz drażami.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×