Ciasto serowo-czekoladowe
Składniki
Masa czekoladowa
- 1 szklanka mąki pszennej
- 10 kromek pieczywa żytniego Wasa
- 0.5 szklanki mąki razowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 2 jaja
- 1 szklanka mleka
- 0.75 szklanki cukru brązowego
- 100 g masła
- 2 łyżki oleju z orzechów laskowych
- orzechy laskowe
Masa serowa i polewa czekoladowa
- 750 g twarogu
- 2 jaja
- 3 łyżki cukru brązowego
- 100 g czekolady gorzkiej
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Krok 1
Twaróg mielimy 2 - krotnie. W malakserze rozdrabniamy na wiór kromki Wasa.
Krok 2
Wszystkie suche składniki masy czekoladowej - mąka razowa, pszenna, pokruszone Wasa, proszek do pieczenia, kakao, pokrojone orzechy laskowe, cukier brązowy wymieszamy w jednej misce.
Krok 3
W drugiej misce łączymy mokre składniki - jaja, mleko, roztopione masło, olej.
Krok 4
Do miski z suchymi składnikami dodajemy mokre i mieszamy.
Krok 5
Twaróg łączymy z jajkami i cukrem i dokładnie trzeba wymieszać.
Krok 6
Na blaszkę prostokątną (moja ma wymiary około 20x30 cm) wylej masę czekoladową.
Krok 7
Dodajemy na wierzch masę serową w różnych miejscach, tak aby powstały \"łaty\" czarno-białe.
Krok 8
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 50 minut. Wbij patyczek do części czekoladowej i jeżeli patyczek będzie suchy wtedy jest to znak, że ciasto jest już gotowe.
Krok 9
Wykładamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Krok 10
Przygotowujemy polewę czekoladową - rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę z masłem, a następnie dodajemy mleko. Wszystko dokładnie mieszamy.
Krok 11
Kroimy kawałek, polewamy polewą czekoladową, a następnie dajemy na wierzch pokruszoną Wasę.