Ciasto makowo – kokosowe
Składniki
Ciasto
- 150 g maku
- 100 g kokosu
- 100 g migdałów
- 80 g cukru
- 8 białek
- 4 żółtka
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem budyniowy
- 0.5 L mleka
- budyń waniliowy
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 200 g masła
- 120 g żurawiny
- 2 łyżki cukru
- 150 ml wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 75 ml wiśniówki
- 100 g białej czekolady
- 4 łyżki kremówki
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto: białka ubijać mikserem. Stopniowo dodawać cukier i ubijać tak długo, aż białka będą sztywne, białe i lśniące. Nadal miksować i dodawać po jednym żółtku. Wymieszać w naczyniu kokos, mielone migdały, suchy mak i proszek do pieczenia. Wsypać do białek i powoli wymieszać drewnianą łyżką. Masę wylać na blachę o wymiarach 40x27 cm - wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 25 minut. Wyjąć i ostudzić. Przekroić na pół.
Krok 2
Krem: w szklance mleka zmiksować żółtka, budyń i obydwie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrami, wlać zmiksowane mleko i mieszając zagotować. Budyń nakryć folią spożywczą, by nie powstał kożuch, i ostudzić. Masło utrzeć do białości. Dodawać porcjami zimny budyń i ucierać. Na końcu dodać sok z cytryny.
Krok 3
Masa z żurawiny: do garnka wlać wodę, dodać cukier, suszoną żurawinę, sok z cytryny i gotować na wolnym ogniu około 12-15 minut. W wiśniówce rozmieszać łyżeczkę mąki ziemniaczanej wlać do żurawiny i zagotować. Odłożyć do ostudzenia.
Krok 4
Polewa: w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z śmietaną. Letnią polewę rozsmarować na cieście. Warstwy ciasta: ciasto, masa z żurawiny, krem budyniowy, ciasto, polewa. Ciasto odłożyć w chłodne miejsce by krem stężał.