Deser „Bûche de Noël”

Dodany przez: TydzienRestauracji (więcej moich przepisów)

Deser „Bûche de Noël” Davida Gaboriaud to francuski przepis świąteczny. Rolada czekoladowo-śliwkowa smakuje bajkowo. Całość przyozdobiona wiórkami kokosowymi wygląda pięknie. Deser „Bûche de Noël” jest idealnym smakołykiem na świąteczny stół.
Obejrzane: 561
Porcje: 1
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

  • 4 jajka
  • 105 g mąki tortowej
  • 125 g cukru
  • 20 g kakao
  • sól
  • skórka cytrynowa
  • 1 łyżka śliwowicy
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 30 g masła
  • 2 łyżki musu śliwkowego
  • 100 g śliwek suszonych
  • 2 kubki herbaty
  • 50 g cukru
  • 35 ml wody

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Mus śliwkowy - opłucz śliwki i namocz je w zaparzonej herbacie (typuEarl Grey) przez 30 minut. Następnie zmiksuj do konsystencji musu. Odstaw do lodówki.

Krok 2

Ganache - zagotuj śmietanę w rondelku. Wylej gorącą śmietanę do miski z pokruszoną czekoladą (minimum 60% kakao) na dwa razy. Za każdym razem wymieszaj, by rozpuścić czekoladę. Na koniec dodaj zimne masło i wymieszaj. Odstaw do lodówki na 2 godziny albo do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie wymieszaj połowę ganache z musem śliwkowym. Resztę ganache bez konfitury zachowujemy na koniec.

Krok 3

Biszkopt - wymieszaj mąkę (typ 450) z solą, kakao i startą skórką z cytryny. W misce ubij żółtka z cukrem do puszystej masy. Białka ubij na sztywną pianę i połącz ją z żółtkami. Wymieszaj delikatnie. Dodaj połowę mąki, delikatnie wymieszaj szpatułką aż mąka się połączy, następnie dodaj drugą połowę mąki i wymieszaj. Na koniec dodaj łyżkę śliwowicy i wymieszaj. Na blachę wyłóż papier do pieczenia, posmaruj go masłem i posyp trochę mąki, w ten sposób ciasto się nie sklei podczas pieczenia. Wlej ciasto na blachę, warstwa powinna mieć około 0,5 cm grubości i wypełnić całą blachę.

Krok 4

Piec przez 8-10 minut w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni. W międzyczasie przygotuj syrop - ugotuj cukier z wodą przez kilka minut. Odstaw.

Krok 5

Po upieczeniu, wyciągnij ciasto z piekarnika. Następnie wyciągnij ciasta z blachę i połóż go na ściereczkę. Zdejmuj papier do pieczenia a po kilku minutach posmaruj ciasta syropem za pomocą pędzelka. Następnie posmaruj kremem czekoladowo-śliwkowym (nie za dużo!),
i zroluj ciasto. Odstaw roladkę do zamrażalnika na 30-45 minut.

Krok 6

Wyciągnij roladkę i odkrój obie końcówki na ukos. Posmaruj łyżką zewnętrzną część roladki resztą ganache. Posyp wiórkami czekoladowymi lub wiórkami kokosowymi, by imitował śnieg. Można zjeść od razu, ale lepiej smakuje po kilku godzinach, kiedy smaki się połączą.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×