Pomarańczowy makowiec
Składniki
CIASTO POMARAŃCZOWE:
- 2 szt skórki z pomarańczy
- 0.75 szklanki cukru
- 4 szt jajek
- 0.5 szklanki soku z pomarańczy
- 0.25 szklanki maślanki
- 100 g masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA MAKOWA:
- 250 g maku
- 3 1/2 szklanek mleka
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 1 szklanka cukru
- 100 g masła
- 1 szt skórka z pomarańczy
- olejek pomarańczowy
- 0.25 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki wody
- 50 g czekolady mlecznej
- 25 g masła
Przygotowanie:
Krok 1
Najpierw przygotować ciasto pomarańczowe, którego składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Otartą skórkę z pomarańczy rozetrzeć z cukrem, aż stanie się pomarańczowy. Jajka, maślankę, sok i rozpuszczone masło umieścić w jednej misce. Roztrzepać trzepaczką i dodać pomarańczowy cukier. W drugiej misce przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypać do mokrych składników i połączyć. Gotowe ciasto przelać do formy 23x33 z papierem do pieczenia na dnie. Piec w 180*C przez 40min.
Krok 2
Ciasto wystudzić i przekroić na pół. Najprawdopodobniej w cieście wyrośnie "górka", którą można ściąć.
Krok 3
Mak zaparzyć 2 szklankami mleka i odstawić na ok 2godziny. Zmielić do garnka razem z mlekiem. Wsypać cukier, skórkę z pomarańczy, masło i resztę mleka. Przy czym należy trochę odlać i rozpuścić w nim proszek budyniowy. Mak doprowadzić do wrzenia i wlać budyń. Ugotować gęstą masę na koniec dodając parę kropel olejku pomarańczowego.
Krok 4
Gorącą masą przełożyć ciasto pomarańczowe. Najlepiej w formie. Odstawić do wystudzenia.
Krok 5
Przygotować polewę zagotowując wodę z cukrem pudrem i kakao. Zdjąć z ognia i dodać czekoladę oraz masło. Rozpuścić. Polać po cieście lub zrobić krateczkę. Smacznego!