Pomarańczowy makowiec

Dodany przez: Mniam (więcej moich przepisów)

Aromatyczne ciasto pomarańczowe przełożone masą makowo-budyniową. Wspaniałe ciasto w świątecznym klimacie.
Obejrzane: 718
Porcje: 20
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

CIASTO POMARAŃCZOWE:

  • 2 szt skórki z pomarańczy
  • 0.75 szklanki cukru
  • 4 szt jajek
  • 0.5 szklanki soku z pomarańczy
  • 0.25 szklanki maślanki
  • 100 g masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA MAKOWA:

  • 250 g maku
  • 3 1/2 szklanek mleka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g masła
  • 1 szt skórka z pomarańczy
  • olejek pomarańczowy
  • 0.25 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki wody
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 25 g masła
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Najpierw przygotować ciasto pomarańczowe, którego składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Otartą skórkę z pomarańczy rozetrzeć z cukrem, aż stanie się pomarańczowy. Jajka, maślankę, sok i rozpuszczone masło umieścić w jednej misce. Roztrzepać trzepaczką i dodać pomarańczowy cukier. W drugiej misce przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypać do mokrych składników i połączyć. Gotowe ciasto przelać do formy 23x33 z papierem do pieczenia na dnie. Piec w 180*C przez 40min.

Krok 2

Ciasto wystudzić i przekroić na pół. Najprawdopodobniej w cieście wyrośnie "górka", którą można ściąć.

Krok 3

Mak zaparzyć 2 szklankami mleka i odstawić na ok 2godziny. Zmielić do garnka razem z mlekiem. Wsypać cukier, skórkę z pomarańczy, masło i resztę mleka. Przy czym należy trochę odlać i rozpuścić w nim proszek budyniowy. Mak doprowadzić do wrzenia i wlać budyń. Ugotować gęstą masę na koniec dodając parę kropel olejku pomarańczowego.

Krok 4

Gorącą masą przełożyć ciasto pomarańczowe. Najlepiej w formie. Odstawić do wystudzenia.

Krok 5

Przygotować polewę zagotowując wodę z cukrem pudrem i kakao. Zdjąć z ognia i dodać czekoladę oraz masło. Rozpuścić. Polać po cieście lub zrobić krateczkę. Smacznego!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×