Sernik na zimno z serkiem mascarpone. Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy!
Składniki
- 500 g serek Mascarpone „Piątnica”
- 400 g śmietana 36% „Piątnica”
- 90 g Masło Ekstra „Piątnica”
- 250 g borówki amerykańskie
- 250 g maliny
- 1 opakowanie galaretka malinowa
- 200 g ciasteczka owsiane
- 400 ml gorąca woda
- 100 g migdały
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasteczka owsiane kruszymy, a następnie dodajemy do nich drobno posiekane
i podprażone wcześniej na suchej patelni migdały. Całość uzupełniamy o rozpuszczone masło. Czekamy ok. 0,5h, aby masło stężało. Masę przekładamy do tortownicy i lekko ubijamy dłonią. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, pozostawiamy, by stężała. 75g cukru ubijamy ze śmietaną, drugą połowę dodajemy do serka mascarpone.
Krok 2
Ucieramy na gładką masę. Żelatynę dodajemy do serka mascarpone i mieszamy razem z ubitą wcześniej śmietaną. Tortownicę pokrywamy ciasteczkami owsianymi, wylewamy przygotowaną masę. Na wierzchu układamy owoce – borówki amerykańskie oraz maliny. Sernik umieszczamy w lodówce, czekamy ok. 3h.
Krok 3
W czasie gdy sernik jest w lodówce, galaretkę rozpuszczamy w 400ml wody
i odstawiamy do wystygnięcia. W momencie gdy galaretka zacznie tężeć, zalewamy sernik z owocami i ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin – aż do zastygnięcia.
Krok 4
Smacznego!