Domek z piernika
Składniki
ciasto
- 300 g mąki
- 125 g masła
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sody
- 100 g brązowego cukru
- 30 g przyprawy do piernika
lukier
- ok. 450 g cukru pudru
- 60 g białek (ok. 1,5 szt.)
- 1.5 szklanki cukru
- 1.5 szklanki wody
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto: masło, cukier oraz miód umieścić w rondlu i podgrzewać do rozpuszczenia składników. Odstawić. Mąkę przesiać z sodą do misy miksera, dodać mokre składniki i miksować przez chwilę do połączenia składników. Na koniec zagnieść w ręku kulkę. Gotowe ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na wielkość blachy na grubość ok 5 mm i wycinać poszczególne elementy domku w niewielkich odstępach od siebie. Resztki ciasta odłożyć na bok i wykorzystać do kolejnych elementów lub pierniczków. Części domku piec w 180ºC przez 12 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia (najlepiej na mróz, za okno, wtedy szybko stwardnieją).
Krok 2
Lukier: białko umieścić w misie miksera i ubijać lekko na najniższych obrotach, jednocześnie dodając stopniowo cukier puder. Masa powinna być gęsta, ale dobrze się rozprowadzać bo ścianach. Gotowy lukier przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką o małym okrągłym otworze (ja użyłem worka strunowego). Przed połączeniem kolejnych elementów domku, udekorować ściany lukrem. Ostawić do zastygnięcia. Następnie sklejać lukrem poszczególne części domku w kilku etapach. Przygotować podpórki, które będą utrzymywały ściany w odpowiedniej pozycji (np. kubki). Na początek połączyć od środka ścianę boczną z frontową, ustawiając je na piernikowej podstawie (również skleić lukrem). Pozostawić na kilka godzin do zastygnięcia. Jeśli jest mróz, wystawić za okno. Następnie do ściany frontowej ostrożnie dokleić kolejną ścianę boczną. Również pozostawić na kilka godzin do zastygnięcia. Dalej, do trzech ścian przyłączyć ostatnią i pozostawić do wyschnięcia lukru. Kiedy ściany dobrze zespolą się lukrem, zamontować dach. Pierwszą część dachu, pokrytą na brzegach lukrem ułożyć na domku ustawiając na podstawce i pozostawić do zastygnięcia. Przed przymocowaniem drugiej części dachy, wykonać szyby do okien i zamontować je za pomocą lukru. Na koniec przykleić drugą część dachu opierając na podpórce. Całość odstawić na kilka godzin. Resztkami lukru wykończyć brzegi dachu, ścian i podstawy.
Krok 3
Szyby: Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Cukier umieścić w rondlu z grubszym dnem i zalać wodą. Składniki podgrzewać na niewielkim palniku cały czas mieszając aż cukier dobrze się rozpuści (nie doprowadzić do wrzenia!). Kiedy cukier rozpuści się całkowicie, syrop zagotować (nie mieszać!) i gotować do momentu aż osiągnie 150ºC lub kropla karmelu zanurzona w zimnej wodzie zastygnie natychmiast i będzie idealnie kruche (ok. 20 minut). Garnek szybko zestawić z palnika i rozlać karmel na blasze wyłożonej papierem na szeroki, równomierny prostokąt. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Cukrowe szkło połamać na kawałki odpowiedniej wielkości i przymocować od wewnątrz na lukier. Pozostawić do wystudzenia.