Sernik na biszkopcie z czekoladą

Dodany przez: Domowe Wypieki (więcej moich przepisów)

Sernik na biszkopcie z płynną czekoladą.
Sernik na biszkopcie z płynną czekoladą czyli dwa biszkopty przełożone polewą czekoladową i masą serową… Cudo! Jak zrobisz to wszystko będzie jasne :) Jest do ciasto dla tych którzy kochają i sernik i biszkopty i płynną czekoladę :). Biszkopt Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijając. Dodawać stopniowo żółtka, ubijać. Na koniec dodać sok z cytryny. Mąki razem ze skórką z cytryny wsypać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Piec w formie o wymiarach 30×35 cm w temperaturze 180ºC przez około 35 – 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Polewa czekoladowa Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier puder. Gdy cukier się rozpuści, rondelek zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać. Lekko ostudzić. Masa serowa Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać twaróg, łyżka po łyżce, miksując. Następnie dodać śmietanę, budyń, nasionka z laski wanilii. Całość zmiksować. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Masę serową delikatnie (łyżką lub szpatułką) wymieszać z pianą z białek. Biszkopt podzielić wzdłuż na pół lub też upiec dwa osobne biszkopty z podanych wyżej składników. 1/2 polewy czekoladowej wylać na górną część pierwszej połówki biszkopta, włożonego do foremki. Wylać na to połową masy serowej. Przykryć drugą częścią biszkopta. Polać pozostałą polewą czekoladową i wylać resztę masy serowej. Ciasto włożyć do piekarnika rozgrzanego do 165ºC na ok. 50 minut.
Obejrzane: 22994
Porcje: 12
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 otarta skórka z cytryny
  • 0.25 szklanki soku z cytryny

Masa serowa i polewa

  • 1 kg dwukrotnie zmielonego twarogu
  • 4 jajka
  • 1 laska wanilii
  • 0.5 szklanki cukru
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 2 łyżki proszku budyniowego o smaku waniliowym
  • 150 g masła (do polewy)
  • 0.5 szklanki cukru pudru (do polewy)
  • 4 łyżki kakao (do polewy)
  • 2-3 łyżek wrzątku (do polewy)
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Biszkopt

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijając. Dodawać stopniowo żółtka, ubijać. Na koniec dodać sok z cytryny. Mąki razem ze skórką z cytryny wsypać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Piec w formie o wymiarach 30×35 cm w temperaturze 180ºC przez około 35 – 45 minut (do tzw. suchego patyczka).

Krok 2

Polewa czekoladowa

Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier puder. Gdy cukier się rozpuści, rondelek zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać. Lekko ostudzić.

Krok 3

Masa serowa

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać twaróg, łyżka po łyżce, miksując. Następnie dodać śmietanę, budyń, nasionka z laski wanilii. Całość zmiksować. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Masę serową delikatnie (łyżką lub szpatułką) wymieszać z pianą z białek.

Biszkopt podzielić wzdłuż na pół lub też upiec dwa osobne biszkopty z podanych wyżej składników. 1/2 polewy czekoladowej wylać na górną część pierwszej połówki biszkopta, włożonego do foremki. Wylać na to połową masy serowej. Przykryć drugą częścią biszkopta. Polać pozostałą polewą czekoladową i wylać resztę masy serowej. Ciasto włożyć do piekarnika rozgrzanego do 165ºC na ok. 50 minut.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×