Rolada makowo-jabłkowa, bezglutenowa
Składniki
Ciasto
- 3 daktyle
- 1,5 łyżki siemienia lnianego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- 1 szklanka mleka z orzechów laskowych (lub innego roślinnego)
- 2 łyżki mleka sojowego
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 1 łyżka mąki jaglanej
- 1 łyżka mąki quinoa
- 1,5 łyżki mąki ryżowej
- 2 łyżki mąki gryczanej
- 1/2 łyżki stewii/ksylitolu, ewentualnie miodu lub syropu z agawy
Masa i dekoracja
- 2 szklanki maku
- 1 szklanka rodzynek
- 3 łyżki syropu daktylowego
- 2 jabłka
- 2 łyżki miodu gryczanego
- 1 łyżka płatków migdałów
Przygotowanie:
Krok 1
Daktyle namoczyć w gorącej wodzie (tyle, żeby przykryć daktyle). Siemię ugotować w 1/2 szklanki wody aż zrobi się miękkie i kleiste. Zmiksować z daktylami na gładką masę. Dodać wszystkie inne składniki i wyrobić gęste, gładkie ciasto.
Krok 2
Piekarnik na 150˚C.
Na blachę przykrytą papierem do pieczenia wyłożyć ciasto i rozsmarować w kształt prostokąta. Wstawić do piekarnika i piec około 15-20 minut, aż się zetnie i zgęstnieje, ale wciąż będzie miękkie.
Krok 3
Mak sparzyć wrzątkiem, odcedzić, zmielić lub zmiksować. Dodać rodzynki i syrop daktylowy, wymieszać. Jabłka obrać i oczyścić z pestek, pokroić na kawałki i z odrobiną wody dusić na patelni aż będą miękkie, zmiksować i wymieszać z makiem.
Krok 4
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, nałożyć masę makową zostawiają jeden, dłuższy brzeg wolny. Wzdłuż dłuższego brzegu zwinąć roladę w stronę tego bez masy, zawinąć w ścierkę i pozostawić do ostudzenia. Dzięki temu rolada zachowa wilgoć, a ciasto nie zacznie pękać.
Krok 5
Miód zagotować aż zakipi, zdjąć z ognia, posmarować wierzch rolady, posypać płatkami migdałów.
Pisałam już, że pyszne?:)