Sernik z bananami i toffi bez pieczenia
Składniki
spód
- 250 g herbatników
- 90 g roztopionego masła
masa
- 250 g mascarpone
- 250 ml kremówki 36 %
- 50 g cukru pudru
- 2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 5 łyżeczek żelatyny
- 150 g brązowego cukru
- 150 ml kremówki 36 %
- 100 ml miodu
- 50 g masła
- 2 duże banany
- 20 g płatków migdałowych (opcjonalnie)
- sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Krok 1
Herbatniki pokruszyć na drobny pył przy pomocy blendera dodać do roztopionego masła i dokładnie wymieszać. Otrzymaną masą wyłożyć dno tortownicy o średnicy 20 cm (wcześniej można wyłożyć papierem do pieczenia). Wstawić do lodówki.
Krok 2
Mascarpone ucierać na niskich obrotach z cukrem pudrem, wbijać kolejno żółtka oraz ekstrakt waniliowy. Dokładnie połączyć i odstawić. 50 ml kremówki umieścić w rondlu i podgrzewać do wrzenia. Zdjąć z palnika i dodać żelatynę, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Pozostałe 200 ml kremówki ubić i odstawić. Białka również ubić na sztywną pianę. Schłodzoną kremówkę z żelatyną dodać do masy serowej i dokładnie połączyć. Następnie dodać ubitą kremówkę oraz pianę z białek i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Całość przelać na herbatnikowy spód. Formę z ciastem wstawić do lodówki i chłodzić przez minimum 6 godzin.
Krok 3
Miód, cukier oraz masło umieścić w rondlu. Podgrzewać na małym ogniu aż składniki dobrze się rozpuszczą. Od tego momentu gotować jeszcze przez 5-10 minut. Zdjąć z palnika, ostrożnie dodać kremówkę i dokładnie wymieszać. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Krok 4
Banany obrać ze skóry, pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny. Ciasto wyjąć z formy i udekorować bananami. Przed podaniem ciasto polać polewą karmelową. Na wierzch można posypać płatki migdałów.
Smacznego! :)