Szarlotka z recycling’u ( z czerstwego chleba )

Dodany przez: zufik (więcej moich przepisów)

Może to lekko cudaczny pomysł, ale przecież chleba wyrzucać nie wolno, zresztą żadnego jedzenia nie powinno się wyrzucać. Kto lubi szarlotki, to przepis dla niego. Kto lubi przaśne, rustykalne ciasta, to polecam. Ciasto się dobrze kroi, najlepsze na ciepło.
Obejrzane: 1250
Porcje: 9
Przygotowanie: 45 min
Trudność:

Składniki

  • 300 g chleba ( użyłam razowego ze słonecznikiem)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią (można użyć samej wanilii)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 duże jabłko
  • 50 g rodzynek
  • 1 łyżka masła
  • 9 szt herbatników (na dno formy 20x20 cm)
  • kruszonka miałam zamrożoną

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni (termoobieg).
Z chleba odkrawamy twardą skórkę z góry, resztę kruszymy na drobne kawałeczki.
W misce rozkłócamy jajko z mlekiem i dosładzamy cukrem i cukrem z wanilią.
Wkładamy do tego pokruszony chleb i namaczamy ok. 10 minut.
Powinna powstać płynna luźna papka ( pomagamy sobie widelcem aby do końca rozkruszyć namoczony chleb), jeśli mleka jest za mało, dodajemy jeszcze trochę.
Dodajemy rodzynki, połowę cynamonu, mieszamy i odstawiamy.
Foremkę smarujemy masłem, wykładamy papierem.
Jabłko obieramy, kroimy w cienkie plasterki, obtaczamy w roztopionym maśle i pozostałym cynamonie.
Na dnie formy układamy herbatniki, nakładamy na nie papkę chlebową tak by lekko je pokryła. Na to układamy kawałki jabłka. Przykrywamy je warstwą chlebową, posypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok 30-35 minut.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×